Rågbröd med solrosfrön



Ett saftigt och hållbart bröd med massor av goda frön. Brödet är tungt och degen måste arbetas med maskin. Blir två formbröd.

Deg 1
2,5 msk brödkrydda
1 msk salt
3,5 dl kokande vatten
2,5 dl rågkross
1 dl linfrö

Deg 2
50 g jäst
3,5 dl vatten
0,5 dl flytande honung
1 dl sirap
2,5 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl
4,5 dl vetemjöl

Garnering
1,5 dl solrosfrö

1. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke och täck med plastfolie. Låt degen stå minst 4 timmar, gärna över natt, i rumstemperatur.

2. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt sirap, honung, frön och deg 1.
3. Blanda degen med degkrokar och mata ner mjölet lite i taget. Arbeta ihop degen i ca 20 minuter. Degen ska vara kladdig och tung.
4. Olja in två brödformar ordentligt med neutral olja. Strö lite solrosfrön i botten.
5. Fördela degen i formarna och jämna till med en slickepott. Strö över lite solrosfrön ock tryck till så de fastnar i degen.
6. Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en långpanna längst ner och fyll upp den med ca 1 cm varmt vatten.
8. Ställ brödformarna i långpannan och grädda ca 1,5 timme. Täck bröden med aluminiumfolie om de blir för mörka.
10. Stjälp ut bröden och låt dem svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0