Minicupcakes med vaniljsmak


Grundrecept som kan smaksättas med t.ex. hallon eller blåbär. Blir 24 minicupcakes.

Muffins
2 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
50 g smör
0,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Frosting
25 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
50 g Philadelphia light

1. Börja med muffinsen. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret och häll i mjölken.
3. Vispa ägg och socker fluffigt.
4. Häll ner mjölk och smör i äggblandningen.
5. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Blanda försiktigt.
6. Ställ ut minimuffinsformar i en minimuffinsplåt. Fördela smeten i formarna.
7. grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills muffinsen fått lite färg. Låt svalna.

8. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen med en elvisp så det blir riktigt fluffigt. Låt stå i kylen en stund så den blir hanterlig.
9. Bred eller spritsa ut frosting på muffinsen.

Variationstips
  • Färga frostingen med några droppar karamellfärg, panduro hobby har roligare färger än mataffären.
  • Stick ner 2-3 blåbär eller 1 hallon i varje muffin innan den gräddas. Garnera med hallon/blåbär.
  • Karameller i pastelliga färger blir söt garnering.
  • Dr. Oetker har de snyggaste strösslen!

Kvällsmat


Jordgubbar doppade i mörk choklad och hackade nötter.

Jag tävlar, gör det du med!

Det här var en tävlign för mig! Te dricker jag nästan jämt och nu har man chansen att vinna ett från tefrossa hos duktiga Jennie!


Bild hämtad från tävlingssidan.

Frukt är inte godis!


Fast ibland kan det vara ett ganska gott alternativ...

När våffeljärnet ändå står framme...


Våffeldagen!


Det är insidan som räknas...




Alldeles nyss damp den ner på hallmattan, Leilas Country Living. Jag har nog haft ganska överhypade förväntningar på detta magasin trots att jag tycker att Leila kan vara lite to much ibland. Blev lite besviken först, på omslaget alltså. Senapsgul blus uppfyller inte mina pastellcravings och de där muffinsarna har jag sett förr...många gånger (fast jag undrar fortfarande var man får tag på de söta rosdekorationerna). Innehållet verkar dock ganska lovande, pastelligt och romantiskt. Färre recept än jag förväntat mig men det gör inget, fina bilder är viktigast!


Frukost?


Favoritmixen från OLW

Kardemummayoghurt

Jag har länge varit skeptisk mot yoghurt som tillbehör till desserter men denna passar riktigt bra till söta pajer och kladdkakor. Och så inbillar jag mig att det blir lite nyttigare. Kardemumman kan bytas ut mot vaniljpulver. Räcker till 2 personer.

1,5 dl turkisk yoghurt
1 tsk mald kardemumma
1 msk florsocker

Blanda ihop alla ingredienserna och låt yoghurten stå kallt ett par timmar.


Vit kladdkaka med jordgubbar och vit choklad

En favoritkaka som jag från början gjorde med hallon men man måste ju förnya sig lite, därav jordgubbar och vit choklad. Men frysta hallon eller blåbär fungerar också utmärkt att ha i. Kardemummayoghurt är perfekt att servera till då den bryter det söta väldigt bra! Räcker till ca 6 personer, beroende på hur gott man tycker det är.

100 g smör
2,5 dl strösocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
1 dl färska jordgubbar
100 g vit choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en pajform.
2. Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker.
3. Häll smeten i pajformen.
4. Skiva jordgubbarna och grovhacka chokladen och fördela det över smeten.
5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig men inte rinnande.


Kvällsläsning

Nyaste numret av Elle mat & vin kom hem till mig idag. Försöker hitta inspirerande rätter till lördagens bjudning utan resultat. Får istället glädjas åt många fina pastelliga bilder...


Gåbortpresent

En av mina bästa gå-bort-presenter är nybakat bröd invirat i en snygg (ren) kökshandduk (som lämpligtvis även den ingår i presenten). Presenten blir personlig (om du bakat själv vill säga, det funkar ju faktiskt även att köpa brödet (på bageri för allt i världen, plastpåsebröd från Konsum kvalificerar icke som värdig gåbortpresent ;))) och användbar (äta bör man...). Dessutom brukar man få riktigt mycket beröm för att man är sååå duktig och huslig (då ler man lite stolt och låtsas inte om att brödbakning är typ det lättaste man kan göra i köket).


I tekoppen...

Favoriten just nu är tveklöst studio 54 som smakar champagne och jordgubb (nåja). Från johan & nyström.

Tekopp från Roy Kirkham

Morotsbröd

Någon sa att detta var det godaste bröd han ätit, det ligger kanske något i det... Receptet räcker till två bröd.

50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker
3 rivna morötter
14 dl vetemjöl
2 dl solrosfrön


1. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen.
3. Tillsätt de övriga ingrdienserna och arbeta ihop till en smidig del.
4. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
5. Knåda degen lätt och forma två limpor. Låt dem jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.



Äppelmuffins med krispig kaneltopping

Goda muffins med en liten extra twist. Tillräckligt festliga för att bjuda på utan att skämmas. Satsen räcker till 20 st.

Muffins
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk kardemumma
100 g smält smör
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl mjölk
2 äpplen

Topping
50 g smör
1 dl havregryn
1 dl farinsocker
1 tsk kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ ut muffinsformar i muffinsplåtar.
2. Visapa ägg och socker pösigt.
3. Smält smöret och häll det i äggblandningen.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.
5. Tillsätt mjölken.
6. Fördela muffinssmeten i formarna.
7. Skala och skär äppler i mindre bitar. Stick ner några äppelbitar i varje muffin.
8. Smält ihop ingredienserna till toppingen i en kastrull, strö den över muffinsen.
9. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.


Chokladprovning

Jag fick en lyxig present från Michel Cluizel, ett chokladprovningskit med 7 olika sorters choklad från hela världen (eller, det förstås, från de ställen i världen där man odlar kakao antar jag).
Kul! Nu måste jag försöka fixa ihop 10 personer på chokladprovningsafton å det snaraste, annars är risken stor att jag stoppar i mig allt framför TVn en vanlig måndagskväll... Tycker att detta är en utmärkt gå-bort-present, snygg förpackning och elegant upplagd choklad.

Rågbröd med solrosfrön



Ett saftigt och hållbart bröd med massor av goda frön. Brödet är tungt och degen måste arbetas med maskin. Blir två formbröd.

Deg 1
2,5 msk brödkrydda
1 msk salt
3,5 dl kokande vatten
2,5 dl rågkross
1 dl linfrö

Deg 2
50 g jäst
3,5 dl vatten
0,5 dl flytande honung
1 dl sirap
2,5 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
6 dl grovt rågmjöl
4,5 dl vetemjöl

Garnering
1,5 dl solrosfrö

1. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke och täck med plastfolie. Låt degen stå minst 4 timmar, gärna över natt, i rumstemperatur.

2. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt sirap, honung, frön och deg 1.
3. Blanda degen med degkrokar och mata ner mjölet lite i taget. Arbeta ihop degen i ca 20 minuter. Degen ska vara kladdig och tung.
4. Olja in två brödformar ordentligt med neutral olja. Strö lite solrosfrön i botten.
5. Fördela degen i formarna och jämna till med en slickepott. Strö över lite solrosfrön ock tryck till så de fastnar i degen.
6. Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en långpanna längst ner och fyll upp den med ca 1 cm varmt vatten.
8. Ställ brödformarna i långpannan och grädda ca 1,5 timme. Täck bröden med aluminiumfolie om de blir för mörka.
10. Stjälp ut bröden och låt dem svalna på galler.

Lördagslyx...

...med choklad. Godis smakar bäst i strut. Mörk chokladkola smakar godare än hallontryffel.


Leilas New York blueberry cheesecake-what's the big deal?

Den där cheesecaken har jag förstått är omåttligt populär i bloggvärlden. Jag kände mig därav tvungen att prova men jag förstår inte riktigt grejen, så fantastisk är den väl inte. Inte så att den var äcklig men ganska smaklös. Och oerhört mäktig. Men när jag tog med den till jobbet försvann den i ett nafs, alla tyckte den var helt amaziiing! Visserligen kan det ha lite att göra med att blodsockernivåerna på jobbet brukar vara ganska låga på eftermiddagen och det mesta med tillstymmelse av sockerinnehåll brukar slukas fortare än men hinner säga cheese. Eller så är det helt enkelt så att det bara är jag som inte tycker om cheesecake, ost och kaka har alltid låtit lite konstigt i mina öron...
Här kommer receptet för alla kollegorna (ganska många faktiskt) som påstår att de ska hem och göra den själva.

Botten
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning
600 g Philadelphiaost (jag använde light)
2,5 dl Kesella
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker (jag tog 1 tsk vaniljpulver)
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 om du bakar i min ugn ;))
2. Mixa kexen till smulor och blana med smält smör. Tryck ut blandningen i botten i en kakform med löstagbar kant.
3. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
4. Vispa ihop philadelphiaost och kesella. Tillsät socker, vanilj och majsstärkelse.
5. Rör ner äggen och grädden.
6. Smält den vita chokladen och och blanda ner den i smeten.
7. Höll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 45 minuter. Täck med folie om den blir för mörk.
8. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar och stelne ca 35 minuter.
9. Lossa formen när kakan kallnat. Låt kakan stå minst ett par timmar i kylen innan den serveras.


Morotstårta

Godaste mototskakan ever. Fluffig och saftig och med extra krisp på toppen. En liten varning för sugarrush...

Kaka
3 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk kanel
0.75 dl matolja
4 dl rivna morötter

Glasyr
100 g philadelphia ost light
75 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljpulver
4 dl florsocker

Topping
1 dl havregryn
1 dl blandande nötter (t.ex. hasselnötter, mandel, valnötter)
2 msk smör
1,5 msk farinsocker
1 tsk kanel

Garnering
10 st noblesse

1. Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Vispa ägg och socker fluffigt.
4. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Bölanda försiktigt.
5. Blanda i olja och rivna morötter.
6. Häll smeten i kakformen och grädda mitt i ugnen ca 40 minuter, kakan ska vara torr innuti.
7. Låt kakan kallna och lossa den försiktigt från formen.

8. Vispa ingredienserna till glasyren med en elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Låt den stelna lite i kylen så den blir lätthanterlig.
9. Dela ev. kakan på bredden och bred på ett lager glasyr, detta kan dock bli ett lite kladdigt jobb. Bred resten (eller all) av glasyren över kakan och runt kanterna.

10. Hacka nötterna till toppingen. Stek alla ingredienser till toppingen i en stekpanna på medelvärme tills farinsockret smält. Låt kallna.
11. Tryck fast noblesseplattor runt kakans kant. Strö toppingen överst.
12. Låt kakan stå i kylen en stund innan servering.


Frukost

Långfrukost med the i favoritkoppen från Roy Kirkham. En lite bättre start på dagen.

Macarons

Man behöver tid och lite tålamod när man gör macarons. Men de blir riktigt goda och, om man har tur, riktigt snygga! Egentligaen ska man göra olika smaksättningar efter färg (smakessenser finns bl.a. på panduro) men jag gjorde det enkelt för mig och valde choklad till alla. Det blir godast så tycker jag. Kakorna går bra att frysa. Receptet säcker till ca 50 macarons.

100 g mandel
3 dl florsocker
3 äggvitor
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk strösocker
karamellfärg

Fyllning
1 dl nutella
100 g 70% choklad

1. Skålla mandeln och låt den torka ordentligt, gärna över natten.
2. Mal mandeln och blanda den med florsockret.
3. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt vaniljpulver och strösockret lite i taget. Vispa till en hård maräng.
4. Blanda försiktigt i de torra ingredienserna i marängen.
5. Färga smeten i önskade färger.
6. Spritsa ut smeten i rundlar på plåtar med bakplåtspapper, ungefär i storlek av femkronor.
7. Låt kakorna stå ock vila ca 1 timme.
8. Sätt ugnen på 150 grader. Baka kakorna i nedre delen av ugnen ca 12 minuter.
9. Dra över hela bakplåtspappret med kakorna till köksbänken så fort de kommit ur ugnen. Låt kakorna kallna och lossa dem sedan från bakplåtspappret.



10. Smält chokladen och låt den svalna men inte stelna.
11. Blanda chokladen med nutella och fördela mellan två kakor.


Hur man lyckas med macarons

Macarons, franska mandelbiskvier, verkar ha blivit mycket trendiga senaste tiden och bara för att de ser så gulliga ut hakar jag på trenden.
Jag har bara bakat macarons två gånger i mitt liv. Första gången åstadkom jag ett gäng spruckna, blek-bruna skapelser som visserligen smakade bra men de var inte värda att visas upp och inte värda någon fyllning. Här är mina tips som hjälpte mig att lyckas bättre vid andra försöket. Märk väl att jag inte är någon expert på detta som vissa andra...

  • Ha gott om tid på dig så du inte blir stressad om du misslyckas. Kakorna kan göras klara några dagar innan de fylls och fyllda kakor håller ganska länge i kylen.
  • Låt macaronsen vila på plåten minst en timme innan du gräddar dem, på så vis minskar risken att de spricker.
  • Baka macaronsen på låg värme (150 grader) för att undvika att de får färg. Titta till dem ofta så att de inte blir bruna. Känn på dem så att de känns stela uppepå, det är bara gott om de är lite sega i mitten.
  • Det går åt mer karamellfärg än man tror för att få snygg färg. Ca 5 droppar till 25 kakor. När smeten ser giftig ut är det lagom.
  • Kakorna reser sig på höjden men knappast något på bredden så spritsa ut kakorna i den storleken du vill ha dem
  • Lägg ner lite energi på att få kakorna jämnstora och runda för de jämnar inte till sig själva i ugnen som vissa kakor kan göra.
  • Det är mycket enklare att spritsa ut kakorna än att klicka ut smeten med teskedar.

Tada! (Sekunden senare välte macarontornet och kakorna sprack...oh well,
jag fick min bild iallafall.)

Lemon meringue cupcakes

Muffins inspirerade av citronmarängpaj. Receptet räcker till 12 st.

Muffins
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Fyllning
1 dl lemon curd

Maräng
3 st äggvitor
2 dl strösocker

1. sätt ugnen på 175 grader. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
3. Häll i mjölken i äggsmeten.
4. Smält smöret och häll det i smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
6. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

7. Fyll en spritspåse men en spetsig tyll med lemon curd.
8. Stick ner spritsen mitt i muffinsen och spritsa ut en rejäl klick innuti medan muffinsen fortfarande är varm.
9. Låt muffinsarna svalna.

10. Vispa äggvitorna till marängen till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i sänder och vispa tills det blir en hård och glansig marängsmet.
11. Klicka ut marängsmeten på muffinsarna och bränn av med en brännare. Det är en fördel att vara lite försiktig så inte muffinsformarna tar eld (been there, done that...)

Formar från kalasform. Citrondekorationer i socker köpta i USA.
Muffinsformar från kalasform. Sockercitroner köpta i USA.


Chokladdoppade chokladbollar

Lite fluffigare och lite chokladigare än vanliga chokladbollar. Kladdiga att göra men händerna är faktiskat bästa sättet att få dem bra... Blir ca 20 små bollar.

100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
3,5 dl havregryn
0,5 tsk vaniljpulver
3,5 msk kakao
2 msk starkt kaffe

100 g 70% choklad
2 dl kokosflingor
3 droppar karamellfärg

1. Häll alla ingredienser utom choklad och kokos i en skål, smula sönder havregrynen något.
2. Vispa ihop till en fluffig deg och ställ in skålen i kylen eller frysen tills den blir fast och formbar.
3. Rulla bollar i önskad storlek av degen och ställ in i kyl eller frys tills de blir hårda.
4. Häll kokosflingorna i en plastpåse tillsammans med karamellfärgen och massera tills kokosen är jämnt färgad.
5. Smält 70% choklad och låt den svalna lite men den får inte stelna.
6. Ta lite smält choklad i handen och rulla snabbt chokladbollarna en och en i den. Rulla chokladbollen i kokos innan chokladen stelnar.


Lemon curd

Mitt bästa recept på lemon curd. Passar utmärkt till nybakade scones eller som fyllning i bakverk och desserter. Blir ca 3 deciliter.

5 citroner
2,5 dl strösocker
75 g smör
3 msk majsstärkelse
2 ägg
4 äggulor

1. Riv skalet av citronerna och pressa dem.
2. Låt hälften av citronsaften, citronskalet, sockret och smört koka upp och sila sedan vätskan.
3. Blanda ut majsstärkelsen med den kalla citronsaften och rör sedan ner den i den varma vätskan.
4. Vispa ihop äggen och rör ner dem i vätskan.
5. Sjud blandningen på svag värme tills den tjocknar. Rör kraftigt om hela tiden så den inte bränner fast.
6. Häll upp i en glasburk eller skål och låt svalna.


RSS 2.0