Loppisfynd


Mocca-koppar fyndade på 2nd hand för 100 kr (och så ingick bricka och spetsduk :)).
Perfekta att servera desserter i, t.ex. pannacotta eller chokladmousse.

En skatt!


Hittade en skatt vid vägkanten på väg hem från jobbet...

Vetebröd i långpanna

Luftigt vetebröd med kanel och massa vaniljkräm. Gott och annorlunda sätt att baka bullar.


Bulldeg
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special

Fyllning 1
5 dl vaniljkräm

Fyllning 2
50 g rumsvarmt smör
1 msk kanel
3 msk socker

Garnering
1 ägg
1 skvätt mjölk
1 dl mandelspån

1. Smula sönder jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen.
3. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg i maskin, ca 10 minuter.
4. Låt degen jäsa ca 60 minuter.
5. Klä en stor långpanna med bakplåtspapper.
6. Knåda degen försiktigt och dela den i två delar.
7. Kavla ut en deg lika stor som långpannan och lägg den i botten av långpannan.
8. Bred vanilk´jkrämen över degen.
9. Kavla ut den andra degen till en rektangel, ca 0,5-1 cm tjock.
10. Bred smör på degen och strö över socker och kanel.
11. Rulla ihop degen från långsidan och skär 30 skivor. Alltså som vanliga bullar.
12. Placera skivorna över degen med vaniljkrämen.
13. låt jäsa ca 20 minuter.
14. Sätt ugnen på 200 grader.
15. Pensla med uppvispat ägg och mjölk och strö över mandelspån.
16. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
17. Skär upp i rutor eller skivor.

Färskpotatissallad



Fräsch potatissallad, perfekt för mig som inte gillar så "stabbig" mat... Passar utmärkt när man ska bjuda många på mat.

1 kg färskpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
2 påsar salladsdressingmix
1/2 dl olivolja
1 knippe rädisor
100 g ruccola
salt och peppar

1. Skrubba potatisen och koka den.
2. Skär potatisen i 2-3 cm stora bitar medan den ortfarande är varm.
3. Lös upp buljongtärningen i 3 dl varmt vatten. Häll buljongen över den varma potatisen. Låt stå ca 20 minuter. vänd försiktigt om i potatisen några gånger.
4. Skiva rädisorna tunnt och häll ner i potatisen.
5. Blanda dressingmixen med olja och lite vatten och häll över potatisen. Salta och peppra.
6. Låt potatisen stå och dra några timmar, blanda försiktigt om då och då.
7. Blanda i ruccola vid servering.

Chokladtryffelpaj med jordgubbar

En god och lyxig paj, perfekt som sommardessert. Receptet räcker till en stor eller 6 portionspajer.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g margarin
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten

Fyllning
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
25 g smör

Garnering
1/2 liter jordgubbar

1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylskåp ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 greder.
3. kavla ut degen och klä pajformarna med den. Nagga botten.
4. Grädda skalen mitt i ugnen 5-10 minuter (kortare tid för portionsformar).
5. koka upp vispgrädden och dra kastrullen från värmen. Blanda i hackad choklad och smör och rör till en jämn smet.
6. Fördela chokladsmeten i pajskalen och låt stå i kylskåpet och stelna minst 4 timmar, gärna över natt.
7. Garnera med skivade jordgubbar vis servering.


Frukost, yes please...


Jordgubb, choklad och kokos i perfekt symbios.

RSS 2.0